Zubne proteze – fiksne proteze – Sve o protezama

Zubne proteze – fiksne proteze – Sve o protezama

Fiksnu protezu ili kako je stručnjaci nazivaju fiksni ortodontski aparat stavljamo kada želimo da regulišemo problem sa nepravilnim zagrižajem, problem nedovoljnog prostora u vilici kao i problem razmaknutih ili loše raspoređenih zuba.

Pored toga što koristimo zubne proteze kako bi rešili estetske nedostatke, ugrađujemo je i kako bismo smanjili rizike od karijesa, paradontalnih oboljenja ili čak problema u govoru.

Zubne proteze - fiksne proteze - Zubna proteza - sve i svasta

Zubne proteze – fiksne proteze – Zubna proteza – sve i svasta

Zubne proteze za ispravljanje zuba

Mogu je ugraditi sve generacije, ali je najviše svakako ugrađuju deca i adolescenti kod kojih je korekcija najbrža i najlakša i to zato što je njihova vilična kost manje gustine. Sam proces ispravljanja zuba je isti za sve generacije. Postoji zanimljiv podatak da čak 75% dece u Srbiji ima problem sa premalo prostora u vilici.

Usled ovog problema se mogu javiti ozbiljni zdravstveni problem, zato je proteza odlična preventivna mera. Deca mogu staviti fiksnu protezu od 12. godine i to je u suštini i najbolje vreme za njenu ugradnju i nošenje. Čim vidite da vašem detetu rastu zubi ukrivo konsultujte stručnjake i razmislite o fiksnoj protezi kao izuzetno delotvornom rešenju.

Svi uglavnom znamo kako izgleda fiksna proteza. Sastoji se od malih bravica, koje su lepkom fiksirane za zube, kako sa prednje, tako i sa zadnje strane zuba, i od elastičnog mosta koji će vremenom dovesti zube u savršen red.

Postoji više raznih vrsta fiksnih proteza u zavisnosti od toga od kog materijala su bravice izrađene. Kod nas u Srbiji zubne proteze su najčešće izrađene od nerđajućeg čelika, a ponekad od kombinacije nerđajućeg čelika i nikl-titanijuma. Kada su deca u pitanju, u zavisnosti od stomatološke ordinacije, na bravice se mogu dodati šarene gumice koje će fiksnu protezu učiniti zanimljivijom deci. Postoje i samoligirajuće bravice koje se ugrađuju bez gumice.

Zubne proteze - fiksne proteze

Zubne proteze – fiksne proteze

Ukoliko želite da vaša proteza bude manje primetna možete ugraditi i onu čije su bravice izrađene od keramičkih i plastičnih materijala. Njihova najveća pogodnost je upravo ta što su gotovo neprimetne, jer su uglavnom u boji zuba, međutim njihova velika mana jeste što su krte i zahtevaju više korekcija od strane stomatologa. Uglavnom su izgrađene od safir stakla, keramike i kompozitnih materijala sa metalnom slotom. Pored zubne proteze pogledajte i zubni implantati .

Zubne proteze privikavanje

Sigurno vas zanima kako ćete se osećati kada je ugradite i kojim intenzitetom i koliko dugo ćete osećati bol? Bolove ćete osećati samo na početku kada budete žvakali mekanu hranu ili u na dodir jezika.

Vremenom će bol biti sve manji i manji kada se naviknete na taj osećaj pristustva stranog tela. Period adaptacije uglavnom traje oko mesec i po dana, a posle toga ćete se osećati skroz normalno, kao da je ortodontski aparat deo vaše usne duplje.

Nošenje fiksne proteze nije ni lak ni kratak put. Sve zavisi od slučaja do slučaja i težine defekta koji se ispravlja. Nošenje fiksne proteze može biti od 6 meseci do 6 godina, ali je prosečna dužina nošenja dve godine i 4 meseca. Ono što je neophodno da znate jeste da nije dovoljno samo nositi fiksnu protezu. Nakon skidanja ove fiksne proteze slede dve faze. Prva faza je nošenje mobilne proteze koja se nosi izvesno vreme i skida samo u toku jela, a sledeća i poslednja faza je nošenje mobilnog uređaja samo noću.

Zubne proteze održavanje

Zubne proteze - fiksne proteze odrzavanje

Zubne proteze – fiksne proteze odrzavanje

Ono što takođe želimo da vam napomenemo jeste da je izuzetno bitno voditi pravilnu oralnu higijenu tokom nošenja fiksne proteze, kao i redovan odlazak kod vašeg stomatologa. Lična higijena će vam biti znatno otežana u delovima gde se nalazi proteza i upravo ta mesta su najpodložnija razvoju karijesa. Posebne četkice koje su specijalizovane za ove situacije će vam znatno olakšati čišćenje zuba. **** vidite vađenja umnjaka .

Nadamo se da smo vam pomogli ukoliko ste se do sada i najmanje dvoumili da li da ugrađujete fiksnu protezu. Sigurno ćete biti neverovatno zadovoljni krajnjim efektom i tada ćete biti sigurni da je izdvojeno vreme i sav trud, kao i sve neprijatnosti tokom nošenja i naravno novac koji ste uložili u nošenje fiksne proteze bilo više nego vredno.

Zubne proteze cene – fiksna proteza cena

Cena fiksne proteze varira u zavisnosti od vašeg izbora. Najniže cene fiksnih proteza su za standardne metalne fiksne proteze. Ove zubne proteze su najzastupljenije i najtraženije. Cena fiksne proteze po vilici u našoj ordinaciji iznosi 650€. Ostale cene fiksnih proteza za zube možete pogledati u cenovniku za zubne proteze ovde .

Ako imate da dodate u vezi zubne proteze ili fiksne proteze dodajte komentare dole preko facebook naloga HVALA!

Slično na toj temi:

Komentari

Komentara