Virak i rusomača smanjuju miome – Nega tela

Virak i rusomača smanjuju miome

Virak i rusomača smanjuju miome.

U vecini slucajeva miomi ne izazivaju tegobe i obicno se otkrivaju slucajno, na rutinskom ginekološkom pregledu. Ovi benigni tumori nastaju kao posledica abnormalnog bujanja celija glatkih mišica matericnog zida. Odakle se mogu širiti prema spolja (subserozni miomi) ili ka unutra – u duplju materice (submukozni miomi).

Virak i rusomača smanjuju miome

Virak i rusomača smanjuju miome

Najcešce se formiraju u tkivu grlica materice, neposredno ispod sluzokože ili na krvnim sudovima trbušne maramice.

Prepoznaju se kao bleda, gumasta, cvrsta masa koja se jasno razlikuje od okolnog tkiva i snabdeva se krvlju iz veceg krvnog suda, a dimenzije joj variraju od jedva vidljivih, do tumora teških i po nekoliko kilograma. Iako nije poznat tacan uzrok nastanka mioma, istraživanja su pokazala njegovu povezanost sa ženskim hormonom estrogenom.
Naime, benigne promene ovog tipa ne javljaju se pre puberteta, dok se nakon menopauze smanjuju i nestaju. Uglavnom se dijagnostikuju kod žena u zrelom reproduktivnom dobu, što se poklapa sa promenama u lucenju polnih hormona. Faktor koji utice na razvoj ove vrste tumora može biti i naslede. Rizik znacajno povecava ukoliko postoji porodicna istorija oboljenja. Virak i rusomača smanjuju miome.
Simptomi

U vecini slucajeva miomi ne izazivaju tegobe, jer se razvijaju postepeno i polako, tokom nekoliko godina. Ukoliko je rast intenzivan, benigne izrasline mogu uzrokovati ozbiljne probleme, u vidu bolova u karlicnoj regiji ili obilnih menstrualnih krvarenja. U nekim slucajevima neplodnost je prvi signal da postoji ovakav tumor. Pored toga, javljaju se bolne menstruacije, blaža, ali i teža i duža krvarenja koja mogu uzrokovati anemiju.

Bolovi i pritisak u karlicnoj regiji takode su veoma cesti i nastaju u abdomenu. U delu karlice ili donjim leđima naročito su izraženi tokom seksualnog odnosa. Miomi neretko uzrokuju hronicnu nadutost i urinarne probleme kao što su cesto pražnjenje bešike, nekontrolisano mokrenja, cak i blokada bubrega. Kod nekih žena benigni izraštaji na materici sprecavaju zacece, izazivaju prevremeni porodaj ili pobacaj. Virak i rusomača smanjuju miome.

Recepti

Virak i hajducka trava.

Pomešati po kašicicu virka i hajducke trave, pa preliti sa 2,5 dl kljucale vode. Zatim ostaviti poklopljeno da odstoji 10 minuta. Procediti i piti po 3 šolje caja dnevno. Terapija traje 40 dana. Virak zaustavlja krvarenje i povoljno deluje na tkivo materice. Hajdučka trava sadrži eterična ulja koja podsticu cirkulaciju krvi u trbušnoj šupljini, pospešuje snabdevanje tkiva materice kiseonikom i cirkulaciju limfe.

Tinktura od dumbira

Ðumbir pospešuje cirkulaciju krvi u trbušnoj duplji i deluje kao tonik za matericu.
Pomešati 1 dl destilovane vode i 2 dl 70% alkohola. Sa ovom tecnošcu preliti 100 g oljuštenog i sitno narendanog korena dumbira. Teglu dobro zatvoriti, ostaviti je da odstoji 2-3 nedelje i svekodnevno protresati. Nakon toga procediti i uzimati 3 puta dnevno po kašicicu tinkture razblažene u šoljici vode. Terapija traje 30 dana, a zatim se pravi pauza od 10 dana, pa se postupak ponavlja…

HVALA NA POSETI!

Slično na toj temi:

Komentari

Komentara