Najlepši trg u Budimpešti – Trg heroja Budimpesta

Mađarska je čuvena po čardašu, fenomenalnom vinu i naravno sjajnom gulašu. Odlikuje je i neverovatna istorija, bogata tradicija, kao i izuzetna umetnost i kultura.

Prelepi Trg heroja je od najpoznatijih mađarskih spomenika koji se nalazi u samom centru Budimpešte.Ovaj sjajni spomenik svake godine privlači veliki broj turista iz celog sveta i to tokom cele godine.

Trg heroja Budimpesta

Trg heroja Budimpesta

Nalazi se u peštanskom delu mađarske prestonice, u četvrti koja se zove Terezvaroš, koja je smeštena između Andraševog bulevara i ulice Dózsa György kod ulaza u prelepi Gradski park.

Pored trga se nalaze i dva fantastična muzeja koja su takođe više nego vredna posete, a to su Muzej lepih umetnosti i Palata umetnosti.

Trg heroja predstavlja jedan od najlepših dragulja svetske kulturne baštine i jedan od omiljenih ukrasa Budimpešte. Ovaj trg je i jedan od retkih tako lepo uređenih otvorenih prostora u Mađarskoj.

Spomenik Arhanđel Gabrijel

Spomenik Arhanđel Gabrijel

Krasi ga bogata svetlost i simetrične bele ploče koje mu daju poseban sjaj.Centar ovog prelepog trga krasi Milnijumski spomenik koji je podignut u čast hiljadu godina od dolaska mađarskih plemena na tlo današnje Mađarske.

Njegova izgradnja je počela još 1896. upravo kada je i bio tačan jubilej od pomenutog velikog događaja iz istorije Mađara.

Središnji deo Milenijumskog spomenika čini korintski stub impozantne veličine od čak 36m. Na samom vrhu se nalazi arhanđel Gabrijel koji predstavlja dominantnu figuru i simbol Trga heroja.

Arhanđel Gabrijel u jednoj ruci drži Svetu mađarsku krunu, dok u drugoj drži apostolski krst koji je simbol ujedinjenja Mađarske i katoličke crkve. Ovaj fenomenalni stub okružuje 7 statua vođa koje su predvodili plemena kada su prolazi kroz Karpate 1896. godine.

U pitanju su figure kneza Arpada i 6 konjanika. Trg heroja je sačinjen od kulturno – istorijskog kompleksa koji čini centralni stup i kolade koje ga okružuju.

Među najpoznatijim ličnostima čije su se figure prikazane na Trgu heroja su: Sveti Stefan Mađarski, Bela IV, Janoš i Matija Hunjadi, Lajoš Košut i drugi. U dnu njihovih figura se mogu videti najbitniji trenuci iz njihovih života koji su uklesani u bronzanim pločama.

Ovaj čuveni trg je ime dobio po herojima koji su obeležili istoriju Mađarske, po junacima koji su doprineli da Mađarska bude onakva kakva je danas. Četiri kolade predstavljaju rad i napredak, rat i mir, kao i slavu, čast, tačnije sve ono što opisuje imena koja su prestavljena kao heroji mađarske istorije poseduju.

Nadamo se da smo vam malo približili vrednost značaj ovog spomenika, kao i značaj Budimpešte za kulturu Mađarske. Verujemo da ćete sada još više poželeti da posetite Budimpeštu.

Najlepši trg u Budimpešti – Trg heroja

Najlepši trg u Budimpešti – Trg heroja

Nalazi se u neposrednoj blizini granice Mađarske i Srbije, što našem stanovništvu omogućava da lako dođu do nje sopstvenim autom, autobusom, avionom kao i udobnim kombi prevozom od Beograda do Budimpešte.

Budimpešta i Trg heroja će vam na pravi način prikazati kulturu i istoriju Mađarske i naterati vas da krenete još više da istražujete o ovom zanimljivom podneblju.

Nakon istraživanja i posete Trgu heroja možete uživati u obližnjoj Andraševoj aveniji koja je bogata raznolikim kafićima i restoranima sa bašticama. U njima se možete opustiti i sabrati sve prelepe utiske i nove informacije koje ste saznali iz posete Trgu heroja.

Slično na toj temi:

Komentari

Komentara