Pijace Zanzibara

Šarenolike Pijace Zanzibara

Zanzibar je malo peščano ostrvo u Indijskom okeanu, okruženo tirkiznom vodom. Ostrvo je sinonim za začine, ovde je bio glavni deo trgovine začinima u kolonijalnom dobu. Dok šetate Kamenim Gradom (Stone Town) možete istražiti nasleđe ostrva i lokalne zanate na ostrvu. Prva stanica su obično lokalne prodavnice tekstila u kojima je princip rada nepromenjen vekovima, sve se radi ručno. Grupa koja vodi radnju pravi tekstil od kalemova pa sve do gotovog proizvoda. Vlasnici će vas rado provesti kroz radionicu kako bi videli procese uključene u izradi tradicionalne tkanine. Prvo se ručno izdvaja pamučna nit drvenim razbojem, antička mašina proizvodi zvuk sličan galopu konja. ****** pogledajte Putovanje na Zanzibar .

Putovanje na Zanzibaru

Nakon što je napravljena pamučna nit vreme je da se napravi nešto unikatan i jedinstven komad tkanine karakterističan za Zanzibar. Umetnik skecira dizajn na tkanini što predstavlja otisak konačnog proizvoda nakon farbanja. Skicirani obrisi ribe i drugih obarazaca farbaju se voskom kako se kasnije ne bi i oni ofarbali sa ostatkom tkanine. Postupak voskiranja i farbanja se ponavlja sve dok se ne dobiju željene boje na tkanini. Rezultat napornog rada je živopisan sarong ili stolnjak koji će biti izloženi na živahnom tržištu Zanzibara.

Nakon pregleda možete poći na krajnje odredište tkanine, pijacu. Marketi i prometne tezge na pijacama su na svakom ćošku, a iza svakog ugla možete naći sveže šareno voće, povrće i naravno začine. Začini se gaje na samom ostrvu i to čini Zanzibar važnim trgovinskim centrom već vekovima. Štandovi su prepuni raznog začina od crvene paprike do prepunih džakova pasulja, jedno je sigurno možete snabdeti kuhinju začinima na duži period. A na nekim štandovima možete se osvežiti ručno isečenim kokosom, kokosovo hladno mleko je savršeno za toplo Zanzibarsko popodne.

Širom ostrva je rasprostranjeno slolarstvo a naročito u pogledu lepo izrezbarenih vrata. U celom kamenom gradu možete naći masivna ručno rezbarena vrata. U ovim radnjama možete videti kako više stolara drže dleta i čekiće u ruci i rezbare još jedan divan dizajn u drvetu. Za jedna vrata potrebno je oko mesec dana rada a cena je dva miliona tanzanijskih šilinga tj. oko hiljadu dolara.

Koliko je rada i veštine potrebno za izradu vrata presto je neverovatno. Prvi komadi drveta se pažljivo biraju kako bi se osigurao kvalitet vrata. Kupac zatim bira stil duboreza dok se obrazac skicira na drvetu olovkom i lenjirom. Zatim na scenu stupaju čekić i dleto. pogledajte putovanja .

Zatim sledi šetnja ka moru i odmor u nekom od restorana uz Kilimanjaro pivom u ruci. Obilazak zanatlija na ostrvu i videti postupak proizvodnje kao i koliko je rada potrebno za gotov proizvod je sjajan način da provedete dan u Zanzibaru.

Slično na toj temi:

Komentari

Komentara