Najbolja prirodna terapija oboljenja štitne žlezde

Najbolja prirodna terapija oboljenja štitne žlezde

Tiroida (štitnjaca), najveca endokrina žlezda u ljudskom organizmu, smeštena je na prednjoj strani vrata, izmedu grkljana i gornje ivice grudne kosti i ima oblik štita ili leptira.

Njena glavna funkcija jeste sinteza, deponovanje i izlucivanje hormona (tironin T3, tiroksin T4 i kalcitonin), koji su neophodni za rast i razvoj, a imaju važnu ulogu i u razmeni materija i hemijskim procesima u organizmu, te regulišu metabolizam – pospešuju sintezu belancevina, povecavaju minutni volumen srca, ubrzavaju razgradnju holesterola i smanjuju nivo masnoca u krvi.

Najbolja prirodna terapija oboljenja štitne žlezde

Najbolja prirodna terapija oboljenja štitne žlezde

Svaka promena u lucenju tiroidnih hormona odražava se na zdravlje i izaziva odredene tegobe. Najcešci poremecaji u funkciji štitnjace jesu smanjeno lucenje (hipotireoza) i pojacana proizvodnja (hipertireoza) hormona štitne žlezde .

Kako se manifestuje hipotireoza?

Smanjeno lucenje hormona najcešci je poremecaj u funkciji štitnjace, a javlja se usled poremecaja u samoj žlezdi ili pak u višim strukturama mozga (hipofiza, hipotalamus), koje kontrolišu njen rad. Najcešci uzrok primarne hipotireoze jeste hronicni autoimuni tiroiditis (Hašimoto sindrom) koji je posledica oštecenja celija štitne žlezde imunološkim mehanizmima (odbrambeni sistem tela napada sopstveno tkivo).

 Najbolja prirodna terapija oboljenja štitne žlezde

Tada može doci do povecanja (gušavost), smanjenja, a u nekim slucajevima i atrofije štitne žlezde. Drugi uzroci su hirurško odstranjenje tiroide, lecenje radioaktivnim jodom ili zracenje bolesnika sa tumorom glave i vrata. Manjak joda najcešci je razlog za nastanak hipotireoze i gušavosti, mada i višak ovog minerala može usporiti lucenje hormona štitnjace.

 * Simptomi stitne zlezde

U nekim slucajevima bolest ne izaziva simptome, ali se dešava i da su znaci hipotireoze veoma izraženi – loše podnošenje hladnoce, umor, promuklost, malaksalost, usporenost, bezvoljnost, emocionalna nestabilnost, pospanost, zaboravnost, slaba koncentracija, depresija, porast telesne težine.

Koža je bleda, suva, zadebljala, kosa opada, javlja se otok oko ociju i na krajevima udova. Kod nekih pacijenata simptomi su usporen rad srca, blaga hipertenzija, porast nivoa holesterola u krvi, oslabljen sluh, zatvor i poremecaj menstrualnog ciklusa.

RECEPTI  Eliksir za uvecanu štitnu žlezdu

U veliku staklenu teglu sipati po 2 dl sveže iscedenog soka od šargarepe, crne rotkve, cvekle i tecnog meda i dodati litar domace rakije. Sve dobro izmešati, ostaviti da odstoji u frižideru 2 nedelje i povremeno promuckati. Nakon toga, lagano preruciti tecnost u drugu teglu, tako da talog ostane u prvoj. Piti po 0,3 dl eliksira 3 puta dnevno pola sata pre jela. Eliksir cuvati u frižideru.

Heljda protiv hipotireoze Najbolja prirodna terapija oboljenja štitne žlezde

Preliti 2 kašike heljdinog brašna sa 2 dl kefira i ostaviti da odstoji preko noci, pa ujutru pojesti smesu pola sata pre dorucka. Takode, pomešati po kašiku heljdinog brašna, mlevenih oraha i 4 kašike meda, te cuvati u frižideru. Odrediti 1 dan u nedelji kada necete jesti ništa osim ovog balzama, a kolicina nije ogranicena. Obavezno tokom dana popiti najmanje 2 l vode. Ovu kuru ponavljati jednom nedeljno tokom 4 meseca. ..

Slično na toj temi:

Komentari

Komentara