Kako napraviti kantarionovo ulje Za šta je dobro i kako se koristi ?

Kantarionovo ulje za šta je dobro i kako se koristi ?

Kantarion je u našem narodu odavno poznat po svom lekovitom dejstvu. Jedna od mogućnosti, da koristite lekovitost kantariona tokom cele godine, je da napravite kantarionovo ulje . Ulje od kantariona se pravi na jednostavan način, pa evo kako možete i vi da ga napravite kod kuće.

Kantarionovo ulje. Za šta je dobro i kako se koristi.

Kantarionovo ulje. Za šta je dobro i kako se koristi.

Kantarionovo ulje se uglavnom koristi kod upalnih procesa kože, za lečenje manjih povreda, blažih opekotina, crvenila izazvanog sunčanjem, otoka kod uboda insekata, za masiranje kod reumatskih tegoba, a u ginekologiji se primenjuje u obliku vaginaleta, ili kao uljem natopljen tampon, kao odličan dezinficijens protiv bakterijskih infekcija.

Kako napraviti kantarionovo ulje? .

Kantarion cveta i bere se u leto. Raste samoniklo po livadama, poljima i na obodima šuma. Lako se prepoznaje po žutim cvetovima. Kantarion se bere kad cveta.

Secite biljke nožem ili makazama, tako da koren ostane u zemlji za iduću godinu.Ubrane biljke vežite u snop i zakačite negde da prenoće.Biljke se ne peru, pa će na ovaj način insekti i bube da se razidju, ako su možda na biljkama.Ujutro biljke stavljajte u oprane i osušene tegle, a onda sipajte maslinovo ulje.

Kako napraviti kantarionovo ulje?

Preporučuje se da se koristi kvalitetno hladno ceđeno maslinovo ulje. Tegle zatvorite poklopcem ili gumicom i papirom. Ostavite tegle tako da odstoje 45 dana. Ulje treba da dobije karakterističnu crvenkastu boju.

Nakon tog perioda procedite ulje i iscedite ga iz biljaka. Sipajte ulje u flaše pomoću levka i gaze, a onda odložite na pogodno mesto. Čuvati na suvom, hladnom i mračnom mestu. Kantarionovo ulje ne treba držati ni na suncu ni u frižideru. Ovako pripremljeno kantarionovo ulje može se koristiti cele godine, do naredne berbe kantariona.

 Za šta je dobro i kako se koristi kantarionovo ulje?

Kako napraviti kantarionovo ulje.Kantarionovo ulje se može koristiti za spoljašnju upotrebu i za jelo. Odlično je za kožu pa se može koristiti za nanošenje. Štiti kožu i sprečava upalne procese na njoj.

Pomaže i neguje osetljivu, suvu i ispucalu kožu. Može se upotrebljavati i za masažu. Koristi se za opuštanje mišića i pomaže kod slabije cirkulacije.

Ulje od kantariona ne treba upotrebljavati kao zaštitu od sunca, jer je fotoosetljivo i može izazvati promene na koži, ali ukoliko imate opekotine od sunca onda je korisno.

Kantarionovo ulje. Za šta je dobro i kako se koristi.

Kantarionovo ulje. Za šta je dobro i kako se koristi.

Kantarionovo ulje je podjednako dobro za mordice, opekotine i za zarastanje rana, a maže se i kod ujeda insekta. Nanosi se na lice kao prirodno sredstvo protiv akni, a pomaže i kod reume. Ulje se koristi i za lečenje hemoroida.

Kantarion se koristi i u kozmetičkoj industriji, a vi ćete sa svojim uljem biti obezbedjeni, da godinu dana održavate kožu zdravom.

Može se koristiti i za negu kose. Kantarion je dobar za želudac i protiv depresije. Protiv bolova u želucu i za umirenje, potrebno je tri puta dnevno, pola sata pre jela, uz malo tečnosti, popiti 1 kašikicu kantarion ulja ili ga staviti na kocku šećera i sisati (tako je radila moja baba).

Slično na toj temi:

Komentari

Komentara