Dojenje bebe – postupak dojenja beba

Dojenje beba – postupak dojenja beba

 Svi eksperti se slažu za dojenje : majčino mleko je najbolja hrana u prvih šest meseci života,  . Održava vezu između vas i vaše bebe, dojenje posepešuje vraćanje materice u stanje u kome je bila pre trudnoće, ali više od svega dojenje je najjednostavniji , najpogodniji i najekonomičniji način ishrane za dojenje.

U početku nije uvek lako ali se nemojte obeshrabriti i odustati. od dojenje bebe. Vaša patronažna sestra će vam pružiti podršku i dati kompletne savete za dojenje bebe.

Da bi dojenje bilo zadovoljstvo za vas i vašu bebu, od samog početka, evo nekoliko važnih saveta. Upamtite: stavite bebu na dojku kada god mislite da je gladna, nakon nekoliko nedelja većina beba uspostavi uobičajeni ritam hranjenja na svaka tri do četiri sata. Pre svakog podoja opustite se i pronadjite najudobniji položaj za vas i vašu bebu.

Dojenje na javnom mestu

Dojenje na javnom mestu

Mnoge majke vole da koriste poseban jastuk, nemojte koristi parfimisane sapune i losione za telo za vaše dojke i bradavice, oblik i veličina vaših dojki i bradavica obično ne predstavljaju prepreku za dojenje, ako se javi problem nemojte oklevati da kontaktirate vašu patronažnu sestru.

 POSTUPAK DOJENJE BEBE

 Držanje bebe – dojenje bebe – Nežno stavite bebu na dojku, držite bebu licem i celim telom okrenutu prema vama i pridržavajte je podlakticom i šakom, usne vaše bebe treba da budu direktno naspram bradavice

Položaj ruku majke za vreme dojenje beba – Uzmite dojku drugom rukom tako da je palac na prednjoj strani , a ostala četri prsta sa donje strane, zagolicajte bebine usne bradavicom , ukoliko su bebina usta široko otvorena, primaknite je ka dojci i započnite dojenje

Pravilan položaj bebinih usta – bebine usne moraju potpuno obuhvatiti bradavicu i što veći deo okolne površine. Brada i nos treba da dodiruju dojku , osigurajte da bebine nozdrve budu slobodne za disanje.

Promena dojke – Dojite vašu bebu iz jedne dojke dok se sama ne odvoji od nje. Ukoliko je beba još gladna ponudite drugu dojku. Pri sledećem podoju počnite prvo sa tom dojkom

Podoj u ležećem položaju – Ukoliko je to udobnije za vas podoj možete obaviti u ležećem položaju. Stavite bebu lizu vas i obezbedite joj pravilno držanje. Uvek možete Vašu patronažnu sestru pitati za savet ili sami isprobati neki drugi položaj.

Dojenje bebe -

Dojenje bebe –

Nega dojki i bradavica –  Završite podoj ako vaša beba prestane snažno da sisa. Odvojte bebu od bradavice pažljivo, stavljajući vaš prst u ugao bebinih usta za dojenje bebe. Poslednja kap mleka osušena na vašoj bradavici sprečiće osip.

Ne zaboravite na podrigivanje – Sva deca pri sisanju progutaju i malo vazduha pa morate pomoći vašoj bebi da ga se osobodoi posle svakog podoja.

Naslonite bebu na vaše rame u uspravnom položaju ili nežno masirajte bebin stomak u ležećem položaju.

Ovo je najjednostavniji postupak dojenja beba i ovaj postupak dojenja uglavnom primenjuju sve porodilje nakon porodjaja.

Postupak dojenja je jednostavan  ukoliko imate mlečne bradavice. Potrebno je samo da se na taj postupak dojenja naviknete i vi i beba.

Šta jesti da bi ste bolje dojili?

Ishrana za vreme dojenje beba

U vreme laktacije Vaše telo nutritijente koristi provo za stvaranje mleka, a tek posle za svoje potrebe. Zdrava ishrana je značajna da bi obezbedila rast vaše bebe i pomogla da očuvate svoje zdravlje.

Dojenje bebe - pravilan postupak

Dojenje bebe – pravilan postupak

Zdrava , dobro uravnotežena ishrana u toku laktacije

Majke koje doje imaju povećane energetske i nutritivne potrebe za ishranu beba i održavanje sopstvenih zaliha

Energija

Vaša ishrana treba da vam obezbedi dodatnih 500 kcal dnevno. To je količina energije potrebna za stvaranje 750 ml.mleka za dojenje.

Belančevine

Prosečan unos belančevina u zapadnim društvima uveliko nadmašuje potrebe. Nema potrebe da povećavate unos ukoliko vam doktor to ne savetuje

Masti

U vreme laktacije povećane su samo potrebe za polinezasićenim masnim kiselinama, one su važne za pravilan razvoj mozga i očiju

Vitamini i minerali

Dojenje povećava potrebe za određenim vitaminima i mineralima

Uživajte u zdravoj hrani i pićima

Ukoliko jedete prema svom apetitu unosićete dovoljno da pokrijete sve dodatne potrebe dobro uravnoteženom ishranom dojenje . Dobro uravnotežena ishrana podrazumeva jednostavno prave količine odgovarajuće hrane. Suština je jesti više hrane najvažnije za vaš organizam. Usmerite se na žitarice voće i povrće koje je bogato zdravim nutritijentima i vlaknima, dojenje.

Jedite ribu

Mairnirana riba nije samo dobar izvor joda i belančevina. Masna riba  – losos je bogata LC – PUFA dugolančane višestruko nezasićene masne kiseline naprimer DHA. Jedite ribu 1-2 puta nedeljno.

Mislite na kalcijum , jedite mlečne proizvode , to je svakako bitno kada  je u pitanju ishrana tokom dojenje bebe.

  • Za dobar unos i iskoristljivost kalcijuma unosite mlečne proizvode zbog dojenje.
  • Uravnotežena ishrana podrazumeva unos tečnosti za dobro dojenje bebe.
  • Pijte 8 do 10 čaša vode dnevno.

Ukoliko ste na veganskoj ishrani, postoji rizik od nedostatka vitamina B12 za vašu bebu. Pitajte svog  lekara za savet. Poželjno je postepeno smanjivanje težine. Što se tiče postepenog smanjivanja težine, nema ničeg lošeg u postepenom smanjivanju težine, čak naprotiv ono je poželjno , kako bi se izbegla prekomerna težina posle trudnoće. Majke koje doje lakše smanjuju težinu nego one koje doje. Ipak ne držite dijetu za mršavljenje u toku laktacije. Prebrzo mršavljenje može da dovede do oslobađanja štetnih materija iz vaših telesnih masnoća u mleko. Vama je svakodnevno potrebno dodatnih 500 kcal za dojenje beba i imali dovolno mleka i ostali zdravi.

Šta treba isključiti u toku dojenja bebe ?

Izbegavajte cigarete i alkoholna pića, budite oprezni sa lekovima kada dojite, budite oprezni sa hranom koja ometa varenje, npr. Luk kupus, bobičasto voće, začini dodaci, treba pažljivo unositi i posmatrati da bi se uočilo da li izaziva neke reakcije, smanjite unos kafe i čaja, manje količine kofeina, npr.dve šoljice dnevno su dozvoljene za dojenje bebe . Ipak neka odojčad su osetljiva na kofein i postaju uznemirena i imaju problema sa spavanjem čak i sa malim količinama kofeina. Dojenje.

Slično na toj temi:

Komentari

Komentara