Događaji u Beogradu

Događaji u Beogradu

Na beogradskom sajmu od 22. do 29. oktobra održava se 62. Međunarodni beogradski sajam knjiga. Na površini od oko 30.000 kvadratnih metara u tri najveće sale sajma se očekuje čak 450 stranih i nešto više domaćih izlagača. Paralelno sa njim odvija se i sajam obrazovanja, informisanja i medija.

62. Međunarodni beogradski sajam knjiga

62. Međunarodni beogradski sajam knjiga

Sajam knjiga je otvoren od 10h do 21h 22, 27, 28 i 29. oktobra, a 23, 24, 25 i 26. oktobra od 10h do 20h.

Dani koji su rezervisani za porodične posete su 23. i 24. oktobar i tada postoji mogućnost da cela porodica sa jednom kupljenom porodičnom ulaznicom uživa u sajmu. Školski dan počinje 26. oktobra u hali 2 u 11h.

Poslednjeg dana sajma u Ivo Andrić sali, u nedelju 29. oktobra u podne, održaće se primopredaja Otvorene knjige ambasadoru države koja će biti počasni gost na 63. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga i koja će predstaviti književnost svoje zemlje.

U centru pažnje 62. Međunarodnog sajma knjiga je Nemačka savremena književnost. Udruženim snagama izlagaće se nemačka, švajcarska, austrijska i dela države Lihtenštajn u okviru programa „4 zemlje 1 jezik“. Posetiocima sajma biće predstavljeno blizu hiljadu savremenih dela pisaca ovih zemalja. Veliki broj knjiga biće premijerno izložen upravo na beogradskom sajmu knjiga.

Sajam knjiga je 22. oktobra otvorio Karl Markus Gaus, a počasna gošća bila je dobitnica Nobelove Nagrade za književnost Herta Miler. Ona će 23. oktobra biti učesnik na književnoj večeri u Jugoslovenskom dramskom pozorištu za koje je podeljeno 300 besplatnih karata. Pored Herte Miler, su otvaranje svojim prisustvom uveličali i ruski književnik Jevgenij Vodolaskin i nemački pisac Marsel Bajer.

Sajam knjiga obeležava veoma važne godišnjice događaja u istoriji naše države. Neke od njih su 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog, 250 godina od rođenja Filipa Višnjića, 170 godina „Gorskog vijenca“, 150 godina od smrti Šarla Bodlera, 125 godina Iva Andrića, stogodišnjica smrti pesnika Disa i Bojića, 50 godina romana „100 godina samoće“ i „Derviš i smrt“, decenija bez Nikole Miloševića i Stevana Raičkovića.

U okviru 62. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga kao i prethodnih godina će biti uručivane nagrade i ocenjena godišnja izdavačka produkcija u sledećim oblastima: Izdavač godine, Izdavački poduhvat godine, Dečija knjiga godine, Nagrada za izdavača iz dijaspore na srpskom jeziku, Specijalno priznanje za doprinos u oblasti nauke, Specijalno priznanje za izdavača, knjigu ili strip, Nagrada „Bogdan Kršić“ za najlepšu knjigu, Nagrada za najlepšu dečju knjigu i Specijalno priznanje za mladog dizajnera.

Cena karte za jednu osobu je 250 dinara, dok karte za grupe iznose 150 dinara. Karta kojom se omogućava neograničen ulazak tokom trajanja sajma košta 900RSD. Vozači će svoj automobil moći da parkiraju po ceni od 100 dinara (cena se računa po započetom satu).

Ukoliko želite da posetite sajam knjiga a niste iz Beograda, na raspolaganju su vam apartmani u blizini sajma koje možete iznajmiti i na dan.


 

Ovoga leta Beograd će biti domaćin velikih umetnika i zvezda šou biznisa. Pogledajmo neke od predloga koji su po našem mišljenu dovoljan razlog da krenete put glavnog grada i u njemu provedete makar jedan kvalitetan vikend.

Od 21. do 25. maja ljubitelji filma imaće priliku da prisustvuju osmom festivalu savremenog španskog filma „Španski metar“. Festival će biti održan u Dvorani KCB (Kolarčeva 6) i biće otvoren  projekcijom filma „Slutnje“ reditelja Santjaga Tabernera koji će prisustvovati otvaranju.

U pet dana festivala biće prikazano devet filmova iz 2013. i 2014. godine sa španskog govornog područja, i to:

„Slutnje“ (Santjago Tabernero), „Mrtvi su oko nas“ (Beatris Sanćis), „Život naopačke“ (Horhe Toregrosa), „Ljudi oko nas“ (Huan Kavestani), „Vakolda“ (Lusija Puenso), „Arktik“ (Gabrijel Velaskes), „Poslednji dani“ (David i Aleks Pastor), „Drvo privlačnosti“ (Isabel de Ajgvavives) i „Rat Manuele Janković“ (Dijana Kardoso). Cena pojedinačne ulaznice je 250 dinara.

ŠPANSKI METAR 2015

 

Ljubitelji muzike, naročito oni koji vole zvuk osamdesetih, 30. maja u Mikser House-u će moći da uživaju u muzici jedne od najzanimljivijih zagrebačkih grupa iz osamdesetih godina, „Boe“.

Boa

Boa

 

„Boa“ je bend koji  je osnovan 1979. godine i koji je u samom početku bio pod uticajem Pitera Gebrijela i Dejvida Bouvija, kao i ,u to vrmee aktuelnog, novog romantizma.

Boa danas nastupa u sastavu Mladen Puljiz, Zvonimir Bučević Buč, Darko Braje, Slavko Remenarić i Mladen Malek, a grupi su poseban doprinos dali Paolo Sfecci, Damir Košpić i Igor Šoštarić. Cena ulaznice u pretprodaji je 600 dinara

Događaj koji će ovog leta privući najviše ljubitelja muzike u Beograd i zbog koga će valjati na vreme kupiti kartu i obezbediti smeštaj u glavnom gradu, jeste koncert Robija Vilijamsa.

Koncert, koji mnogi najavljuju kao koncert decenije, biće održan 17. juna na Ušću. Kao motiv više za dolazak na ovaj veliki koncert, može vam poslužiti i informacija da su cene ulaznica za beogradski koncert najniže su na celoj turneji i počinju već od 3990 dinara, što je trećina prosečne cene na evropskom delu turneje.

Baš iz ovog razloga možemo očekivati veliki broj fanova iz okolnih, ali i drugih evropskih zemalja.

Ulaznice su podeljene su po zonama kao što su Parter A po ceni od 4.990, odnosno Parter B po redovnoj ceni od 3.990 dinara. Fan pit košta 6.990 dinara, dok najverniji fanovi imaju posebnu zonu po ceni od 8.990 dinara. Ulaznice za tribine mogu se kupiti po ceni od 5.990 dinara.

Ulaznica za VIP Lounge platformu sa barskim stolovima i klupskim ugođajem je 12.000, a mesto u Gold VIP separeima je 24.000 dinara i može se rezervisati za grupe od 6 do 12 osoba.

 

 Robbie Williams 17. juna na beogradskom Ušću

Robbie Williams 17. juna na beogradskom Ušću

Ljubitelji tvrđeg zvuka i oni koji uživaju u domaćoj muzici, svoj praznik na Ušću će imati 20. juna, kada će svoj koncert održati „Smak“. Smak će na Ušću nastupiti u celovitoj postavi, a na čelu su osnivači: Radomir Mihajlović Točak (gitara), Boris Aranđelović (vokal), Slobodan Stojanović Kepa (bubnjevi), Zoran Milanović (bas gitara), Dejan Najdanović Najda (vokal), Mikica Milosavljević (gitara), Dejan Stojanović Kepa junior (bubnjevi), Dejan Zdravevski (klavijature) i Filip Milanović (bas gitara).

Smak

Bend će na ovom koncertu izvoditi sve anjpozantije pesme iz svog repertoara, a najavljena je i premijera novih pesama koje bi trebalo da se nađu na sledećem albumu. Cene ulaznica su 1.500 dinara za parter, 2.000 dinara za fan pit zonu i 3.000 dinara za tribine.

Slično na toj temi:

Komentari

Komentara